SvenskaSuomi
  •   30 dagars öppet köp
  •   Faktura Kort Swish
  •   Fri frakt över 999kr (ord. 59kr)

Köksbelysning

Köksbelysning är viktig att få till på ett bra sätt. I köket behöver man både bra arbetsbelysning med möjligheten att få en mysig belysning när det är dags för middagar och umgänge. Här ger vi dig lite tips och inspiration kring vad man bör tänka på, vi guidar dig och försöker ge lite svar på vanliga frågeställningar som vi ofta stöter på. Köket är den plats i hemmet där vi ofta tillbringar mest tid. Att ha bra köksbelysning både när man letar efter den speciella skålen i skåpet som när man läser ett recept eller innehållsförteckning är viktigt. Utmaningen med att planera belysning i ett kök är att det är så mycket mer än matlagning som skall tillgodoses. Här umgås vi med våra nära och kära, gör läxorna och läser tidningen på morgonen. Köksbelysningen måste dels ge ett bra arbetsljus, men också vara trevlig och behaglig att vistas i. Ta gärna en titt i underkategorierna för mer tips och förslag på armaturer för de specifika ändamålen.

Oavsett om man väljer att fälla in spotlights eller montera utanpåliggande/nedpendlade armaturer så kan man uppfylla kraven man ställer på bra ljus. Det gäller även om man väljer designarmaturer eller armaturer av enklare sort, ljuset går alltid att få till. För många är det minst lika viktigt att armaturerna har en snygg design som matchar köket som att ljuset blir som tänkt. Vad skall man då tänka på i kökets olika delar? Nedan följer lite information och tips om hur man kan tänka.

Allmänbelysningen
Vilka förutsättningar finns i ditt kök? Finns det möjlighet att fälla in spotlights eller behöver man montera utanpåliggande belysning under taket? Att sätta spotlights är ofta ett mindre projekt än vad många tror, speciellt om det sitter befintliga halogen-spotlights där. Behöver man sänka taket för att fälla in spotlights kan man välja en lågbyggande spotlight så slipper det bli särskilt stor skillnad på takhöjden utan att kompromissa med ljuset.

Spotlights ger ett mycket bra helhetsljus och går att dimra till lagom nivå när så önskas. Önskar man alternativ till detta så finns det många trevliga alternativ. Traditionell nedpendlad belysning eller belysning på skena, sk. tracklights, är mycket populärt eller varför inte sätta en diskret plafond som smälter in i taket. Oftast blir en kombination av flera typer av armaturer mycket bra, en nedhängd pendel över matbordet, tracklights mot väggen och spotlights för allmänbelysningen är riktigt snyggt.

Indirekt belysning som komplement 
Ju fler ljuspunkter desto bättre! Indirekt belysning skapar en härlig atmosfär och mysstämning när man dämpar övrig belysning i köket. Man kan t.ex belysa socklarna och golvet med ett nedåt-riktat ljus. Eller sätta belysning i vitrinskåpet eller i övriga hyllor. En flexibel LED-strip har många användningsområden och ger ett varmt och trevligt ljus. Ett bra tips är att man gömmer listen på ett sätt så man endast ser ljuset och inte själva listen. Vill man sätta belysning i vitrinskåp är LED puckar ett bra alternativ som även fungerar bra som bänkbelysning.

Tveka inte att höra av dig om du har frågor kring köksbelysning eller vill ha hjälp med planeringen.

Läs mer
Stäng
Nollställ filtret

87 Produkter

Stäng

Filtrera urvalet här

Dimbar

Färgtemperatur Kelvin

Effekt Watt

Ljusflöde Lumen

Håltagning Ø mm

Storlek Ø

Höjd

Infällnadsdjup mm

Färg

Riktbar

IP klass

Ljuskälla

Spänning

Varumärke

Serie

Skensystem

Stäng

LED som köksbelysning

En vanlig föreställning är att LED belysning är kallt, eller blått i ljuset och inte alls speciellt mysigt. Detta är en föreställning som kanske stämde när LED introducerades på marknaden på 90-talet men tekniken har utvecklats otroligt mycket sedan dess. Många väljer ett kallare ljus i köket vilket är användbart när man arbetar, men möjligheten att dimra till ett varmare ljus kan vara mycket användbart. Det finns idag spotlights/ljuskällor som dimrar från ett starkt klart ljus ned till ett mycket varmt och behagligt mysljus.

Trustpilot

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information
SvenskaSuomi