Bänkbelysning - belysning på kökets arbetsytor
Belysning under överskåpen är ett mycket bra komplement till kökets allmänbelysning. Att ha en bra arbetsbelysning i köket är både viktigt för att kunna läsa recept och innehållsförteckningar samt för en trevlig känsla i köket. Det finns flera olika alternativa lösningar för detta beroende på vad man vill ha där det ena inte nödvändigtvis är bättre än det andra utan mer smaksak. Det viktiga är att man har en tillräcklig bänkbelysning. Det är lite saker som är bra att tänka på när man väljer typ av bänkarmatur. Eftersom avståndet mellan överskåpet eller hyllan, som man har över bänken, är ganska litet. Därför behöver bänkbelysningen ha en bred spridningsvinkel för att täcka hela bänkytan på ett tillfredställande. Här är det alltså viktigt att man har ljus med bra spridning och lagom styrka. Man brukar välja mellan bredspridande spotlights i form av så kallade LED puckar eller LED lister förutom de mer traditionella modeller på bänkarmaturer som finns. Dessa alternativ är fina och ger bra belysning.
Olika alternativ för en bra bänkbelysning
Här beskriver vi de olika alternativen som finns nedan och vilka möjligheter de ger samt skillnaderna mellan de tillsynes likadana modellerna.
Börjar med spottbelysningen i form av LED puckarna. Dessa har som ovan beskrivits en bred spridningsvinkel och ger ett väldigt bra ljus och mycket snyggt totalintryck. Man kan välja om man vill fälla in dem eller om de skall vara monterade utanpåliggande. Om man vill att de skall synas och ha dem utanpåliggande så kompletterar man med distansringar, en till varje spott.
Dessa spottar finns i lite olika utföranden men har alla gemensamt att de är dimringsbara. Man kan välja mellan vit eller silver vilket endast handlar om smaksak vilket man tycker passar köket i övrigt bäst. Utöver detta finns de med lite olika ljus, en med varmvitt ljus med en färgtemperatur på 2700K, eller något vitare och piggare ljus, 3000K. Sedan finns dessa även med funktionen dim-to-warm detta innebär att färgtemperaturen ändras när man dimrar ljusnivån. När de lyser med full effekt har de en färgtemperatur på 2800K och vartefter de dimras ned så blir ljuset varmare ända ned till ett mysljus på 2000K. Detta är helt klart favoriten med kombinationen av ett mycket bra ljus när man behöver det och ett behagligt varmt ljus när man dimrat ned belysningen då man får en riktig mysbelysning.
Dessa finns både i paket om 5st tillsammans med en dimbart drivdon eller styckevis. Det är inga problem att förlänga kablarna för att få en friare placering av drivdonet eller om en av puckarna ligger en bit ifrån de övriga. När det gäller placeringar så bör man hålla sig kring ett avstånd på 50-60cm mellan dem som mest. Vi hjälper gärna till med planeringen, tveka inte att kontakta oss.
Sedan finns LED skenor, dessa ger också en väldigt bra bänkbelysning. Även dessa kan fällas in om man vill det, annars är det utanpåliggande montering som gäller. Dessa monteras med medföljande monteringsklipps. Vill man fälla in dem så fräser man helt enkelt spår i den bredd och djup som krävs för den valda listen eller skenan som de om nämns som nedan. Välj bland de olika modellerna nedan som alla ger ett fint ljus men med lite olika egenskaper och framförallt olika utseenden. De är slimmade och kommer inte att synas så mycket oavsett hur man väljer att installera dem.
Bänkbelysning med eluttag är en tredje variant som är både smidig att installera samt ger ett bra ljus med spotlights. Dessa finns i några olika modeller, både i flera längder med flera inbyggda spotlights där antalet beror på vilken längd man väljer. Dessa kan kombineras och monteras i en rad efter varandra och levereras kompletta med drivdon och uttag. Detta är en väldigt smidig lösning om man på ett enkelt sätt vill byta sin gamla lysrörsmodell och få en modernare och energieffektiv lösning. Ett riktigt smidigt sätt att få bänkbelysning med eluttag. Väl den längd och modell som passar ert kök bäst.
Oavsett vilken typ av bänkarmatur du väljer så är ett litet tips att montera belysningen en bit i från väggen, alltså närmare kanten på överskåpet mot köksluckan till. Detta för att få den bästa belysningen så nära mitten på arbetsytan som möjligt. Detta gör att man verkligen får belysningen där man är när man hackar löken eller läser receptet. Placerar man belysningen nära eller närmare väggen så är risken att man får skuggade ytor av kaffebryggaren eller annat som står på bänken. Denna blir istället upplyst mer framifrån när man flyttar ut belysningen och dekorationer mm träder fram på ett trevligare sätt förutom att man får en bättre bänkbelysning. Vi tipsar och guidar dig gärna om valet är svårt, tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig.