Så väljer du rätt reservlampor till ljusstaken och julbelysningen!
Är det dags att ta fram julbelysningen igen? Är det samma visa som förra året att du kopplar in julstjärnan och lamporna vill inte tändas? Har du glömt vilken modell på reservlampa du behöver? Lugn, vi guidar dig rätt!
Reservlampor till ljusstakar finns i flera olika utföranden, och det är inte alltid lätt att hitta rätt. Här har vi sammanställt lite information för att guida dig rätt. Traditionellt har ljusstakarna varit bestyckade med halogenlampor som en har fått byta nästan varje jul. Halogenlamporna lever kvar, men har fått sällskap av de energisnåla LED lamporna. Fördelen med halogen är att de är snäppet billigare i inköpspris, men nackdelarna är kortare livslängd och högre energiförbrukning. De blir dessutom mycket varma vilket kan skapa visst obehag. LED lamporna går att ersätta halogenlamporna rakt av men du bör byta alla ljus i hela ljusstaken för att det säkert skall fungera samt att du skall få exakt samma ljus från varje lampa. En vanlig missuppfattning är att LED ljuset är vitt och inte lika mysigt som halogenljuset, detta stämmer alltså inte längre, LED lamporna har ett mycket varmt och trevligt ljus.
Ett tips när du byter lampor är att att passa på att bända ut kontaktdonen i ljusstaken, ofta har de pressats in något av de gamla lamporna och ger då ingen kontakt vilket medför att lamporna inte lyser. Glöm dock inte att alltid dra ur strömkabeln innan du gör detta för att undvika en elchock.
Ljusstakarna har ofta någon av följande skruvsocklar. Börja med att ta reda på vilken det är du behöver. Vi har en filter-funktion på kategorisidan där du kan filtrera ner urvalet till den sockel du behöver.
Välj nedan någon av dessa:
E10 (10mm) - E5 (5mm) - Push-in (Pisello)
Att välja rätt lampa:
En lampa består har en spänning (V) och en effekt (W) och det är viktigt att det blir rätt värden för din specifika jullampa. Spänningen brukar variera mellan 3-24V och Effekten mellan 0,05-3W. Det är viktigast att du får rätt spänning för att lampan skall lysa och inte gå sönder. Effekten avgör mest hur mycket ljus den avger, samt hur mycket ström som förbrukas. Det kan vara svårt att veta exakt vilka värden just din lampa behöver. Det står ofta inskrivet på sockeln vilken spänning och vilken effekt reservlampan har, men det är inte alltid fallet. Det finns dock några tips som du kan gå efter. Först och främst ska du kika på om den har en transformator eller om sladden går direkt in i eluttaget. Transformatorn kan vara inbyggd i lampan eller sitta som en klump i eluttaget.
Ljusstakar utan transformator
Om sladden går rakt in i lampan (ej transformator) så är lamporna seriekopplade, går en lampa sönder så slocknar således alla. Tänk på att ha några reservlampor på lager så du kan testa vilken som är trasig i framtiden. Strömmen från eluttaget skall fördelas på de seriekopplade ljusen, därför skiljer sig Volt antalet om du tex har en 7 eller 5 armad ljusstake.
Exempel;
Reservlampor för ljusstakar med 5 ljus skall ha 55V per lampa.
Reservlampor för ljusstakar med 7 ljus skall ha 34V per lampa.
Reservlampor för ljusstakar med 9-11 ljus skall ha 23V per lampa.
LED reservlampor, dessa lampor är mer flexibla och klarar ett spann på spänning mellan 10-55V vilket gör att du kan ha samma lampa i tex en 5 armad ljusstake som 20 armad. En LED reservlampa drar en bråkdel så mycket ström som halogenmotsvarigheten samt att den inte blir brännhet i ljusstaken.
Ljusstakar med transformator
Har din ljusstake en transformator så omvandlar den strömmen från väggen till en lägre spänning. Vanligtvis omvandlar den till 12V eller 24V, men det finns även andra exempel. För att ta reda på vilken reservlampa du behöver så behöver du titta på transformatorn, eller ljusstaken där det står vilken spänning lamporna skall ha. I dessa fall så är lamporna parallellkopplade och behöver alltid samma spänning oavsett antal ljus (det som står på transformatorn). Om en lampa går sönder fortsätter de andra att lysa. Om alla lampor slocknat så är förmodligen transformatorn trasig. Även här går det utmärkt att välja LED lampor.
Vi hjälper dig att välja rätt topplampa!
Checklista:
1. Ta reda på vilken sockel julstjärnan har (E10, E5 osv.)
2. Titta på julstjärnan om den har transformator eller ej
- Om sladden går direkt in i julstjärnan så räknar du antalet armar/ljus
- Om den har transformator tittar du på transformatorn vilken spänning den ger
3. När du vet spänning och sockel väljer du lampa i vårt sortiment, de finns ofta i olika utseenden för att göra din julstjärna extra fin.
Om du stöter på problem så är det bara att kontakta oss så guidar vi dig vidare.