SvenskaSuomi

  •   30 dagars öppet köp
  •   Fri frakt över 999kr (ord. 49kr)
  •   Kostnadsfri faktura via Klarna

LED Djungeln - vi hjälper dig att hitta rätt! | SPOTiLED

 

LED djungeln är platsen som skall guida dig genom den i många fall snåriga djungel som LED belysningen kan vara. Vi skriver om såväl vardagliga småproblem som större projekt och installationer. LED djungeln kommer även vara den plats som vi fyller med svar på frågor från våra kunder. Vi hoppas att du kommer hitta inspiration och matnyttiga tips i våra artiklar och guider.

Rätt belysning ger rätt känsla i badrummet

Det är lätt att förringa vikten av rätt belysning i badrummet, man kan lätt tänka att man sätter in lite ljus i taket och köper ett badrumsskåp med ljus i så är det klart. Vårt tips är att du lägger ner lite mer eftertanke och planering på ljuset i badrummet. Den skall kunna ha många skepnader, den skall fungera till morgon- och kvällsrutiner och samtidigt kunna ge en avkopplande atmosfär när man behöver. Allt handlar om att ge dig en bra start och avslutning på dagen, undvika irritationsmoment och få ytterligare ett rum du trivs att vistas i.

Det finns några tips man kan utgå ifrån för att lyckas med detta. I denna artikel tittar vi dels på belysningen i taket, indirekt mysbelysning och den funktionella belysningen vid handfatet.

Bild på belysning i badrummet

När det gäller allmänbelysningen i taket så är det vanliga att vi här i Sverige gillar en varmvit belysning med ljustemperatur runt 2700-3000 kelvin. Detta ger en mysig behaglig känsla, man vill dock samtidigt ha möjligheten att få en uppiggande känsla. Detta uppnår man genom att ha en ordentlig ljusstyrka, man tittar då på ljusflöde (Lumen) per kvadratmeter. Utgå från ca 300 lumen per kvadrat så får man ett ordentligt ljus. Detta påverkas dock av takhöjd, färger i rummet, egen upplevelse av ljus mm. Ta gärna hjälp för att få tips om lagom belysning i just ditt badrum. Till sist är det viktigt att du installerar en dimmer om du vill kunna uppnå den mysigare mer avslappnade miljön. Titta på dimbara LED spotlights eller dimbara LED plafonder för takbelysningen.

Förslag på dimbara LED spotlights:


Det är samtidigt inte ovanligt att man i badrum vill ha ett krispigare, vitare ljus (runt 4000K). Det gör det lättare att efterlikna solljuset utomhus. Färger, till exempel på smink och kläder, blir således mer sanningsenliga. Detta kan man dock kringgå genom att ha ett kallare ljus i belysningen runt tvättstället och spegeln. Då dimrar man ner ljust i taket och ökar på spegelljuset.

Bild på belysning vid handfatet

Ljuset vid handfatet kommer oftast från inbyggd belysning i badrumsskåpet, men det blir vanligare och vanligare att man inte har badrumsskåp. Då finns det många fina alternativ på ljussättning, LED-ramper ovanför spegeln eller snygga armaturer bredvid spegeln. Man kan även bli kreativ med LED-stripes, tex kan man flytta ut spegeln och placera LED-listen bakom. Det ger ett indirekt men ändå lagom starkt ljus för vardagsbestyren.

Förslag på badrumsarmaturer med fint ljus:

Belysningstips i badrummet för mysbelysning - SPOTiLED.SE

Mysbelysningen kan man även uppnå med sk. indirekt belysning. Antingen som ett komplement eller som ett alternativ till takbelysningen. Ett exempel på detta är LED-lister i hörnen på taket som ger släpljus ned mot väggen, gärna dolda. Man kan även placerade dem under badrumsmöblerna, ett kul alternativ är lister som går att välja färg på. Ett annat är små minispotlights ovanför duschen eller badkaret. Se till att du får ett riktigt varmt ljus i dem, så får du en behaglig miljö att koppla av i.

Ljusmängd och ljustemperatur är nödvändig att titta på men placeringen av ljuset kan vara nog så viktig. Det är mycket störande när man själv skuggar ljuset som kommer snett bakifrån när man behöver se vad man håller på med. För att undvika detta gäller det att man placerar ljuskällorna rätt och gärna kompletterar med spegelbelysning.

Belysningstips i badrummet - placeringen

Hur gör man då för att placera dem rätt? Du får börja med att titta på vilka förutsättningar det finns för ditt tak. Vilken typ av tak du har kan vara avgörande. Är det betongtak eller motsvarande så måste man sänka taket för att fälla in spotlights. Gör man det bör man titta på en lågbyggande spotlight för att inte behöva sänka taket mer än nödvändigt. Placera det antal spotlights som krävs för att du inte skall skugga ljuset. Visa en skiss på rummet för en kunnig säljare så skall du få bra tips på denna placering. Vill du istället inte sänka taket kan man placera några snygga plafonder i taket, då skall de vara bredstrålande för att ge ett jämnt ljus i rummet, tänk flera svagare hellre än en stark.

Förslag på produkter med inbyggt ljus för badrum:

Slutligen så kommer ett tips angående valet av armaturer och vilken fuktklassning (IP) de skall ha. Många installatörer väljer enbart armaturer med IP44 klassning eller högre. Detta är absolut inte fel eftersom det är en fuktig miljö. Däremot är det inget krav på över IP20 om du har över 225cm i takhöjd, så vet du att det kommer att vara ordentligt fuktigt, barn som leker med duschen eller annat så kan det vara en idé att titta på IP44 eller mer, annars räcker IP20.

Oavsett vilka vägar man väljer att gå så krävs det lite eftertanke. Se till att ta hjälp utifrån vilka förutsättningar som finns i ljust ditt badrum. Det behöver inte vara svårt eller speciellt kostsamt, berätta dina önskemål så kommer du att få bra hjälp med din badrumsbelysning


 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Trustpilot

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information
SvenskaSuomi