LED djungeln är platsen som skall guida dig genom den i många fall snåriga djungel som LED belysningen kan vara. Vi skriver om såväl vardagliga småproblem som större projekt och installationer. LED djungeln kommer även vara den plats som vi fyller med svar på frågor från våra kunder. Vi hoppas att du kommer hitta inspiration och matnyttiga tips i våra artiklar och guider.
LED downlights är mycket populära och passar att placera i alla delar av hemmet, både inomhus och utomhus. Denna artikel är för dig som kommit fram till att det är downlights du vill skall belysa delar eller hela ditt hem.
Många upplever att sedan LED spotlights dök upp på marknaden har det blivit betydligt svårare att välja vad man skall ha. Detta är sant till viss grad, men vi väljer att se det på ett annat sätt. Nu kan man få det ljus som passar bäst i alla miljöer, och alla smaker. Vi har ett filter på våra produktsidor som hjälper dig att sortera ut ett urval av downlights led. Läs igenom denna artikel så kommer det att bli lättare att göra sorteringen och följaktligen ditt val.
När LED downlights introducerades på marknaden så revolutionerade de belysningsmarknaden. Låg effekt, inga brandfarliga ljuskällor i taket extremt lång livslängd. Problemet var bara att de drogs med många barnsjukdomar likt många andra nya innovationer och tekniker. Dessa nackdelar lever kvar i mångas tro kring LED lamporna än idag. Vi skall börja med att vända på dessa föreställningar.
Här är de tre vanligaste föreställning vi stöter på:
1. LED har ett kallt blått ljus..
Svar: Fel, LED kan ha ett ”kallt” ljus, men det fina med moderna LED chip är att man kan få dem i den ljustemperatur man vill. Ett varmt ljus som passar i sovrum och vardagsum, eller ett neutralt ljus som passar bättre på tex. ett kontor. Nu finns även Dim-to-warm spotlights som ändrar ljustemperaturen när man dimrar ner dem.
2. LED går inte att dimra..
Svar: Fel, LED går alldeles utmärkt att dimra. Det finns dock olika två typer av dimring och olika downlights dimras på dessa två olika sätt. Se till att du får rätt dimmer till din belysning så kommer du att få perfekt dimring. Vi har en lista på vilka dimrar som passar på de flesta spotlights produktsidor. Har du redan en dimmer idag kan vi hjälpa dig lista ut vilka spotlights som fungerar bäst.
3. Det är svårt att välja LED-downlights..
Svar: Rätt och fel, LED kan vara svårt att välja eftersom det har skapat fler valmöjligheter, men det är en av egenskaperna som vi gillar med LED tekniken, man kan verkligen få det ljus man vill, varmt, kallt, starkt, svagt, färgat eller vitt. Det är förmodligen därför du läser denna artikel =). Vi skall guida dig till rätt val, eller åtminstone få dig att undvika fel val.
Så hur skall du göra för att ta reda på vad du skall välja?
Det finns inga rätt och fel på vilket ljus man skall ha eftersom allas smak är olika, vi baserar istället denna guide på vad merparten av våra kunder väljer och tycker om. Nedan två populära modeller från Designlight.
-Vi tittar på; Ljusstyrka, Ljustemperatur och IP-klassning.
Ljusstyrka
Olika rum behöver olika mycket ljus. Ett rum såsom kök eller badrum behöver vanligtvis mer ljus än tex sovrum. Vi har exempelguider på hur många spotlights du behöver i olika typer av rum. Man behöver inte välja downlights med olika ljusstyrka beroende på rum, bara olika antal, fler i de rum som kräver mer ljus. Man skall även ta i beaktning om det är högt eller lågt i tak, ljusa eller mörka färger i rummet och andra ljuskällor i rummet.
Färgtemperatur
Färgtemperaturen mäts i Kelvin(K). Ett lägre kelvintal innebär ett varmare ljus, ett högre kelvintal innebär ett kallare ljus. 6000K klassas som dagsljus. Halogenljuset motsvarade ett varmt ljus runt 2700-3000K. Skall en downlight klassas som varmvit skall den vara 2700-3000K, neutralvit 4000K och kallvit 5000-6000K. Välj en dim-to-warm (CCT) spotlight om du vill att ljuset skall bli varmare när den dimras ned. Perfekt i ett vardagsrum eller sovrum där man vill få ordentligt ljus när man städar, men mysljus när man vill koppla av.
IP-klassning
IP är en benämning på hur mycket fukt och damm en armatur klarar av. Våtutrymmen kan tex kräva att armaturen har en viss IP-klass, men det är enbart om takhöjden är under 225cm. Titta närmare på vilka delar av våtutrymmet som behöver vilken typ av IP-klassning. Om du skall sätta downlights utomhus i takfot eller uterum under tak så behöver de vara minst IP44-klassade.
Fysiska förutsättningar, oavsett om du installerar spotlights i ett befintligt tak eller väljer att sänka ett att för att få in spotlights så finns det modeller som passar. Skall du sänka taket så välj en lågbyggande spotlight så slipper du sänka taket lika mycket. Skall du byta ut befintliga armaturer ska du gå efter vilken diameter hålet har, höjden du har att tillgå i taket och om eventuell isolering riskerar ligga mot armaturen. Dessa parametrar går att sortera på i vår sorteringsfunktion i webbshoppen.
Fast eller utbytbar ljuskälla, en halogenspotlight har vanligtvis haft antingen en GU10 eller MR11 sockel, två stift på en spotlight som trycks in i en armatur. Idag behövs inte ljuskällorna bytas i samma utsträckning eftersom LED belysningen har så lång livstid. Därför är ljuskällorna ofta inbyggda i armaturen. Vill man ändå ha möjlighet att byta ljuskälla i framtiden så kan man fortfarande välja en GU10 eller MR11 armatur där man istället placerar en downlight avsedd för dessa socklar. En sådan ljuskälla har oftast kortare livslängd och går inte att få i lika hög effekt.
Kvalitet vs kostnad.
Det kan vara frestande att välja den billigaste LED armaturen man kan hitta, men det är värt att tänka till här. En allt för billig downlight har förmodligen kortare livslängd vilket gör att man måste byta den i förtid vilket kan bli kostsamt i framtiden. Väljer man dessutom en spotlight med ljus som man inte är nöjd med så måste man nöja sig med halvdant ljus en lång tid framöver. En grundtanke när det gäller vårt sortiment är att man alltid får bra kvalitet, och att man får vad man betalar för. Är den billigare är den förmodligen svagare, är den dyrare är den starkare osv.
Detta är några delar skall tänka på när man skall införskaffa LED downlights. Vi har guider för hur många man skall ha för olika rum osv, men det lättaste är att slå oss en signal, eller skicka ett mail så guidar vi dig rätt. Glöm inte att klicka på den gröna sortera-knappen om du tittar på våra kategorisidor, där kan du tratta ner urvalet för att bäst passa dina önskemål och krav! Se nedan exempel på spotlights av mycket hög klass.
Vi har armtaurer av flera varumärken och prisklasser, kika på modellerna från Hidealite som är ett av varmumärkena som har produkter i den absoluta toppklassen. Det finns en stor bredd på produktfloran i allmänhet och på LED downlights i synnerhet. Både små smidiga till större och starkare, för olika ändamål och smak. Gemensamt för dessa produkter är att de håller en hög kvalitet och har 5 års garanti samt att de är genomtänkta för en smidig installation och ett perfekt resultat.
Vill du få en smidig styrning av din belysning och få en smarta hemlösning samtidigt, som är enkel att installera och inte är så mycket dyrare än vanliga dimmerlösningar så kan vi tipsa om Plejd. Det finns ett flertal dimrar brytare och tillbehör som installeras lika enkelt som vilken dimmer som helst men med massor av användbara funktioner. Kontakta oss gärna för mer information om både detta och era frågor om LED downlights.