SvenskaSuomi

  •   30 dagars öppet köp
  •   Fri frakt över 999kr (ord. 49kr)
  •   Kostnadsfri faktura via Klarna

LED Djungeln - vi hjälper dig att hitta rätt! | SPOTiLED

 

LED djungeln är platsen som skall guida dig genom den i många fall snåriga djungel som LED belysningen kan vara. Vi skriver om såväl vardagliga småproblem som större projekt och installationer. LED djungeln kommer även vara den plats som vi fyller med svar på frågor från våra kunder. Vi hoppas att du kommer hitta inspiration och matnyttiga tips i våra artiklar och guider.

Så här fixar du ljuset när du skall bygga bastu

Bastu med spotlights på SPOTiLED.SEBastuspotlights på SPOTiLED.SE

Våra vänner i Finland går i framkant när det gäller att bygga bastu och även tillverka kvalitetsbelysning till detta rum. Bastun är ett av de viktigaste rummen och traditionen är lång och stark, följaktligen är också kraven på bra utrustning höga. Detta har vi tagit fasta på när det gäller vårt sortiment för bastun. En ljusarmatur skall vara tålig och ge RÄTT ljus för att förstärka upplevelsen. En ljuskälla som slocknar i förtid kan vara mycket besvärligt att ta i tu med. Därför gäller det att välja rätt från början.Planering av belysningen i bastun.
När man skall bygga en bastu skall man tänka till ordentligt hur man vill ha ljuset. Det finns många sätt att få till behagligt och avslappnande ljus. Enbart en stark lampa i sidan av rummet är inget att fördra, titta istället på att kombinera ljus från taket, väggarmaturer och belysning under sittlavar och ryggstöd. Glöm heller inte att belysa bastuaggregatet, det är hjärtat i bastun som förtjänar extra belysning.

Olika lösningar på ljus i bastun

”Belysning installeras bara i nybyggen..”
Många tror att det är besvärligt att installera ny och bättre belysning i sin befintliga bastu. Detta är mycket fel, det finns många smidiga och LÄTTA lösningar att installera i en befintlig bastu. Det lättaste är att sätta en eller flera bastuarmaturer för väggen, men det är också mycket lätt att till exempel placera en LED list under sittlaven. Ett annat tips är att montera ett ryggstöd vid översta sittlaven och placera LED spottar som lyser uppåt bakom detta.

Förslag på bastuarmaturer:


Bastu med spotlights

Ta tillvara på den tid du spenderar i bastun!
Att basta handlar om vård av själ och sinne, en paus i livet där inga störande moment skall finnas. Bygger man en bastu så vill man förmodligen skapa just detta, ett ”pausrum” som man kan dela med familj och vänner. Får man till bastubelysningen så kommer detta hjälpa till att skapa detta rum. En störande lampa eller å andra sidan, ett för mörkt rum kommer att motverka syftet med bastun. Ett tips är att få till indirekt belysning, sk omfältsbelysning som framhäver det vackra trä som bastun består av.

Få rätt känsla i bastun

Vilken belysning kan jag ha i bastun och var får jag placera den?
Det är inte alltid lätt att veta vad som gäller med placering och värmebeständighet när det gäller ljusarmaturerna i bastun. Därför har vi tagit fram en skiss på detta som baseras på energiverkets föreskrifter och krav på detta. Alla elektrisk materiel skall ha en IP-klassning på minst IP24. Ni ser i bilden de olika områden av bastun som man delar upp kraven för. I del 3 och 4 krävs att ljusarmaturen och dess kablage klarar 125°C. Man får inte placera armaturer närmare bastuaggregatet än 50cm.

Dessa regler gäller för ljus i bastun

 

Detta innebär att det är fritt fram att placera IP24 armaturer (och uppåt) i område 2. Tänk på att transformatorn ofta kan vara IP20 eller IP21 och måste då placeras utanför bastun eller i en kopplingsdosa med rätt IP-klass. Man bör även sätta en bastuaggregats LED spotlight ovanför aggregatet för att framhäva detta i rummet. Det är dock viktigt att det är en extra tålig lampa och en som är tillräckligt smalstrålande för att nå rätt effekt.

Förslag på bastuspotlights:


Hur skall jag placera ljusarmaturerna för bästa ljus?
Rita gärna en skiss på din bastu och skicka in till oss. Vi ger dig tips och idéer på hur man kan göra, placera och se till att få rätt mängd ljus. En grundregel är dock att ta till med ”tillräckligt” ljus, det är alltid lättare att sätta en dimmer än att montera extra ljus om det blev för mörkt. Uppnå extra effekt med fler och olika typer av ljuspunkter.

Olika miljöbilder med bastubelysning

Att få rätt miljö i din bastu behöver varken bli särskilt dyrt eller svårt. Tvekar du ändå så prata gärna med oss så ser vi till att hitta en lösning som passar just din bastu.

1 kommentar

Helena1 år sedan
Hej! Lampan i vår armatur i bastun har gått sönder och vi behöver byta till en ny. Den sitter i område 3 enligt ritningen ni har här ovanför. När vi försöker leta info om vilken sorts lampa vi ska köpa hittar vi bara information om vilken sorts armatur som behövs. Men armaturen har vi ju redan. Vår armatur har en sockel E14. Kan vi sätta i "vilken lampa som helst"? Eller måste det vara någon sorts värmetålig lampa?
Trustpilot

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information
SvenskaSuomi