SvenskaSuomi
  •   30 dagars öppet köp
  •   Faktura Kort Swish
  •   Fri frakt över 999kr (ord. 59kr)

LED Djungeln - vi hjälper dig att hitta rätt! | SPOTiLED

 

LED djungeln är platsen som skall guida dig genom den i många fall snåriga djungel som LED belysningen kan vara. Vi skriver om såväl vardagliga småproblem som större projekt och installationer. LED djungeln kommer även vara den plats som vi fyller med svar på frågor från våra kunder. Vi hoppas att du kommer hitta inspiration och matnyttiga tips i våra artiklar och guider.

Utomhusbelysning vägg för ditt hus

Utomhusbelysning vägg när du vill ha en snygg utsida

Att belysa husets väggar med ett antal lampor har blivit väldigt populärt och det är ett bra sätt att få lite ljus runt huset som ett mycket bra komplement till sin övriga utebelysning. Man kan belysa husets fasad på olika sätt, dels genom belysning i takfoten som lyser ned på ytterväggen men också genom att ha lampor på väggen. Det är det senare alltså, väggmonterad belysning, som denna text kommer att handla om. En snygg utsida är trevligt, att belysa den gör hela skillnaden och är ett mycket trevligt sätt att under den mörka årstiden göra det ännu roligare att komma hem. Hela huset och tomten får ett lyft av belysningen och ger även en tryggare närmiljö där oinbjudna gäster, som ofta är ljusskygga, förhoppningsvis håller sig på avstånd.

Vilka typer av utomhusbelysning för väggen skall man då välja? Det finns en uppsjö modeller och varianter av utomhusbelysning för väggen. Den mest populära på senare tid är armaturer som lyser både uppåt och nedåt. Dessa finns ofta även som en modell som endast lyser nedåt. Dessa två modeller kan man ofta kombinera på ett trevligt sätt men går lika bra att användas var för sig. Men man kan även välja mer traditionella modeller som är mer som vägglyktor eller lampor. Det beror mycket på om man har ett modernt hus eller ett äldre där man vill bevara den mer traditionella känslan. Sedan beror det på vilket syfte man har med belysningen om man vill ha en lampa eller två vid entrén eller om man vill ha runt hela huset. Utomhusbelysning vägglykta kan passa ett äldre hus på ett bra sätt , men vill man få en modernare touch på det äldre huset kan upp- / nedbelysning vara riktigt snyggt även där. Nedan finns modeller av dessa, flera finns att titta närmare på under fasadbelysning där även de mer traditionella typerna finns att titta på. Nedan är två moderna modeller men i helt olika stil, vilken man ska välja är helt upp till dig som skall ha dem på huset. Armaturerna finns ofta i olika färger för att passa de flesta hus.


Placeringen av armaturerna faller sig ganska naturligt mellan fönster och dörrar. Höjden är däremot något att fundera kring, lite beroende på om det är ett enplanshus eller med högre väggar. Det vanligaste är att upp- / nedbelysningar placeras ungefär i höjd med ovankant på fönster och dörrar på lite högre hus. Är det en enplansvilla så flyttar man ned lamporna till strax över mitten på fönstren ungefär. Sedan behöver man inte ha en lampa mellan varje fönster och dörr, det kan bli en smula överdrivet beroende på hur tätt det är med fönster. 

Hidealite Cube II FasadbelsyningHidealite utebelysning vägg Peak E27 vit
Utomhusbelysning vägg med skymningsrelä
Att ha väggbelysningen styrd med skymningsrelä eller astrour är smidigt så att den sköter sig själv året runt. Bägge dessa sätt är att föredra framför timer eftersom klockslaget för solens upp- och nedgång skiljer sig åt väldigt mycket. Har man timer så behöver den justeras hela tiden för att det inte skall tändas för tidigt eller sent. Skymningsrelä eller astrour är något som köps till belysningen. Ett skymningsrelä fungerar så att när när det börjar bli skymt så tänder den belysningen. De allra enklaste modellerna är förinställda medan vissa modeller har inställningar för hur skymt det skall vara samt kan även ha fler möjligheter. Ett astrour fungerar med hjälp av tiden och vet när solen går upp och ned och tänder och släcker belysningen då. Dessa är ofta mer avancerade med mer inställningsmöjligheter mm. Ibland vill man inte att belysningen skall vara tänd hela natten utan kanske någon timme efter skymning och någon timme innan soluppgången medan det är släckt däremellan samt på dagen. Läs mer om dessa funktioner under dessa produkter.

Utebelysning vägg led
Det finns en stor fördel att använda sig av led till sin utebelysning för väggen. Precis samma fördelar här som till all övrig belysning men i detta fall lyser ofta belysningen flera timmar per dygn vilket gör besparingen större. Fördelarna är att LED belysningen har en mycket längre livslängd samt en mycket lägre förbrukning, detta sammantaget gör gott för både plånboken och miljön i längden. Många av armaturerna har utbyggda LED ljuskällor som inte går att byta ut vilket många ställer frågor kring. Men dessa har ofta en medellivslängd 50.000h eller mer, bryter man ned dessa timmar inser man att den då kommer fungera i drygt 17år om den lyser i snitt 8h om dagen. Med andra ord är det inget man behöver tänka på.

Kontakta oss gärna om ni har frågor om detta så hjälper vi gärna till.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Trustpilot

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information
SvenskaSuomi