SvenskaSuomi

  •   30 dagars öppet köp
  •   Fri frakt över 999kr (ord. 49kr)
  •   Kostnadsfri faktura via Klarna

LED Djungeln - vi hjälper dig att hitta rätt! | SPOTiLED

 

LED djungeln är platsen som skall guida dig genom den i många fall snåriga djungel som LED belysningen kan vara. Vi skriver om såväl vardagliga småproblem som större projekt och installationer. LED djungeln kommer även vara den plats som vi fyller med svar på frågor från våra kunder. Vi hoppas att du kommer hitta inspiration och matnyttiga tips i våra artiklar och guider.

Fjäderlampa den fantastiska EOS lampan - tips och inspiration

Grå vita eso fjäderlampavit eos xxl fjäderlampa i ett stort rum

Fjäderlampa

 EOS från UMAGE, som är företaget bakom den stora succéprodukten. UMAGE är danskt och precis som många andra designklassiker kommer det från just Danmark. Företaget startades 2008 och är alltså förhållandevis ungt, men har redan flera klassiska lampskärmar i sin portfölj. Denna text kommer främst att handla om Eos fjäderlampa som är den mest populära av UMAGEs produkter. Värt att nämna här är att det skett ett namnbyte på företaget som numera, förutom lamporna, har en serie möbler som kom ut på marknaden 2018. I samband med detta har man bytt namn till UMAGE från det klassiska varumärket VITA Copenhagen. 

Nedan lite inspiration och tips kring UMAGE EOS fjäderlampa som lampskärmar, som är originalet bland fjäderlampor, är UMAGEs mest populära serie lampskärmar som redan nu återfinns i många hem. Den är designad i Danmark av Sören Ravn Christensen. Och man kan verkligen förstå varför den blivit så populär, UMAGE Eos är väldigt snygg! Alltifrån  formgivningen, färgerna i kombination med den speciella ytan som bildas av de många fjädrarna är oemotståndlig. De passar i flera rum och för flera användningsområden. Nedan beskrivet storlek för storlek vad man kan göra med alltifrån den minsta till den största Eos fjäderlampan. Vilken av dem som blir din favorit kommer troligtvis inte vara frågan här utan vilka, i plural. Varje storlek har sin plats och det blir bara bättre av att kombinera flera stycken och gärna i just olika storlekar, man behöver inte bara ha en i varje rum. 

vita eso fjäderlampa på golvstativfjäderlampa hänger i ett fint rum med utsikt

Lite information och tips kring Eos fjäderlampan som produkt. En fjäderlampa är uppbyggd av tunt papper fäst på järntråd som gör att lampan håller formen. Tråden är lindad som en spiral vilket gör att den kan packas i en platt förpackning. Detta i sig gör att miljöpåverkan blir mindre då produkterna tar mindre plats under transporterna från tillverkaren hela vägen till slutkunden. Pappret är tunt för att ljuset skall släppas igenom optimalt för ett lagom dämpat o fint ljussken. Sedan är fjädrarna limmade tätt på pappret i rader runt lampskärmen och detta skapar denna klassiker. Fjäderlampan levereras som sagt ihopfälld i en mycket snygg förpackning och är enkel att fälla upp, ingen montering krävs. Den plockas upp ur förpackningen och dras försiktigt isär. Sedan placerar man den medföljande metallbygeln i fjäderlampan och så är den klar. Antingen har man ett lampupphäng eller stativ till lampskärmen eller så köper man till de snygga textilbeklädda lampupphängen som UMAGE erbjuder. Eos fjäderlampan vänds helt enkelt åt ena hållet om man vill hänga den från taket och uppochned om man sätter dem på ett stativ för att använda dem som bords- eller golvlampa. Det viktiga är att det är ett lampupphäng eller stativ för en E27 lampa med en gänga och mutter som man fäster lampskärmen i upphänget med. Upphängen finns i vitt eller svart. När man fällt upp Fjäderlampan kan man behöva rufsa till den försiktigt och böja de äkta gåsfjädrarna på rätt för att den skall bli så där perfekt men även det är rätt smidigt. 

Skötselråd i övrigt är rengöringen från damm som blir med tiden. När fjäderlampan blir dammig så kan man ta ned den och blåsa av dammet med en fön utomhus. Tillbehören som finns kommer att beskrivas närmare längst ned i texten där finns information om lampupphäng, bords- och golvstativ samt väggfästen.

vit eos medium från umagegrå eos medium från umagebrun eos medium från umage

Eos lampa

UMAGE EOS finns i flera storlekar och tre olika färger vilket ger möjligheten att hitta precis rätt för just dina rum. Det är lätt att förstå att Eos lampan blivit en sådan favorit med sin fina form täkt av fjädrar som dämpar ljuset och skapar en mysig stämning. Fjäderlampan är snygg även när den är släkt, men givetvis får den ett helt annat liv när man tänder lampan. De färger som Eos lampan finns i är ljusbrun, grå och vit. Modellen finns i sex storlekar där fem av dem finns i de tre färgerna medan den största modellen i nuläget endast erbjuds som vit. UMAGE Eos rekommenderas att användas tillsammans med LED lampa alternativ en svagare traditionell ljuskälla. En LED lampa är dock att föredra då både strömförbrukningen är väsentligt lägre och livslängden mycket längre, ett klart miljövänligare alternativ. Ljusskenet som sprids från Eos lampan är behagligt och skapar en väldigt mysig stämning i rummet tack vare fjädrarna som dämpar ljuset på ett fint sätt.

Eos mini och micro
De två minsta fjäderlamporna är 22 respektive 35cm i diameter med samma höjt. Dessa passar perfekt som bordslampor och tillsammans med ett bordsstativ från UMAGE så blir det en riktigt stämningshöjare bredvid TV:n eller på sideboarden. Man kan även använda dem som vägglampor med de väggfästen som finns. Dessa kan kännas väl små att använda som golvlampa.

Väggfästena finns som enkel eller dubbel, som man helt enkelt kan använda en eller två fjäderlampor till. Förslagsvis kan man kombinera dessa eller använda dem var för sig. Dessa alternativ tillsammans med en större hängd i taket är näst in till magisk.

EOS medium 45cm
Mellan modellen UMAGE Eos medium är 45cm i diameter och 30cm hög. Formen på dessa är väldigt vacker då diametern är större än höjden. Detta är modellen som man kan använda från golv till tak. UMAGE Eos medium kan tillsammans med ett golvstativ användas som golvlampa, eller vägglampa tillsammans med väggfäste eller slutligen det kanske vanligaste som taklampa. Eos lampa medium finns i alla tre färger som alla är väldigt vackra. Denna gör sig väldigt bra i såväl sovrum, vardagsrum som i barnrummen. Denna storlek tillsammans med storleken större hör till de mest vanliga även om de mindre börjar bli alltmer populära att kombinera tillsammans med dessa.

EOS large 65cm
Den lite större, Eos lampa large, är 65cm i diameter och 40cm hög och är en maffig lampa. Eos fjäderlampa large är riktigt en riktig blickfångare, perfekt ovanför soffbordet i vardagsrummet och ovanför sängen i sovrummet. UMAGE eos large finns i de tre färgerna vit, ljusbrun och grå. Vilken färg du än tycker att passar rummet bäst kommer att vara ett bra val då lampskärmarna är supersnygga i samtliga färger. Denna storlek på fjäderlampa fungerar alldeles utmärkt med standardtakhöjgen 2,4m utan att kännas för stor.

EOS XL 75cm
Med Eos lampa XL börjar man komma upp till de riktigt stora taklamporna. Denna fjäderlampa är 75cm i diameter och 45cm hög och precis som Eos large är denna Eos XL mer lämpad som taklampa än att ställa på stativ. Detta beroende på storleken som dels gör att de blir så tunga upptill och därför kan bli instabila som golvlampor. Men som taklampa är den magnifik, har man platsen och utrymmet för den så kommer den inte göra en besviken. En fantastisk taklampa som tillexempel kan placeras där man har något högre i tak, så som tillexempel i trappan upp till övervåningen. Är takhöjden generös är det en fantastiskt fin skärm att ha i vardagsrummet. Eos XL finns i nuläget endast i vitt men vad gör det när den är så snygg i vitt.

EOS XXL 110cm
Om inte Eos large eller XL är imponerande så hör denna Eos XL till den skaran av taklampor som är otroligt imponerande och häftig. XL är hela 110cm i diameter och 70cm hög, det har gått åt smått otroliga 13500 fjädrar för att täcka den. Givetvis är dessa äkta gåsfjädrar som i samtliga Eos fjäderlampor och fjädrarna har tagis om hand från djur vars fjädrar annars slängt och gått till spillo. Fjäderlampan används med fördel där takhöjden och rummet har tillräcklig rymd för att komma till sin fulla rätt. Är takhöjden riktigt generös så blir resultatet något riktigt speciellt. Mestadels används denna i hotell och liknande lokaler. Eos XXL erbjuds i nuläget endast i vitt.

EOS up
Eos up är en tak- eller vägglampa, dessa takplafonder är härligt fjäderbeklädda precis som övriga serien. Lampan kan man alltså monteras direkt på väggen eller mot taket. Plafonden är utrustad med två E27 socklar och bestyckas däremed med två stycken LED lampor och ger ett fint ljussken. Perfekt att använda på väggen i trappen eller i taket där man inte har takhöjden för att hänga ned en lampa. Modellen finns i nuläget endast i vitt.

 

Vidare från fjäderlamporna till de tillbehör man kan köpa till dem.


Det finns, som tidigare beskrivits upphäng, stativ och väggfästen. Samtliga har det gemensamt att de finns i vitt och i svart samt i några variationer.

Lampupphäng
Det finns flera modeller på lampupphäng från UMAGE där det lite enklare är en riktigt fin variant i plast med textilkabel och en konformad kopp för kabeln och anslutning. 
Sedan finns det modellen med en cylinderformad kopp som är lite lägre och i metall. 
Utöver dessa så finns det en serie som heter Cannonball som finns i tre varianter. En med en textilbeklädd kabel, likt de ovan, men med en klotformad kopp för kabeln i silikon. Därav namnet Cannonball. Denna finns även i varianter med två respektive tre lampupphäng för att kunna hänga två eller tre fjäderlampor eller andra lampskärmar i kluster. Alla finns i svart eller vitt och fungerar perfekt med samtliga storlekar på Eos fjäderlamporna.

Bordsstativ
Det finns två modeller av bordsstativ där ett är lite lägre 18cm och heter Tripod base och det andra är 36cm högt och heter Tripod table. Bägge är riktigt stilrena lampfötter som med fördel används tillsammans med UMAGE Eos mini och micro eller någon annan av UMAGEs lampskärmar. Dessa är perfekta när man vill ha bordslampor på sideboarden, på hyllan eller bordet. Som de övriga tillbehören finns även dessa i vitt eller svart. Dessa levereras med textilbeklädd kabel med strömbrytare.

Golvstativ
Även golvstativen finns i två varianter där den ena är Tripod floor och den andra heter Champagne. Tripod floor 109cm högt och står, som namnet förkunnar, på tre ben likt bordsstativen med strömbrytare på den textilbeklädda kabeln. Champagne som är den nyare av dessa två är 140cm högt och designen inspirerad av ett champagneglas. Foten och stången är utformad som foten på glaset och detta är ett stilrent och snyggt golvstativ med en strömbrytare upptill.

Väggfästen
Vill man använda fjäderlamporna som vägglampor finns två riktigt snygga modeller av väggfästen att välja på. Först ut väggfästet Willow single som är ett 121cm högt väggfäste med en arm för en lampa. Sedan finns Willow double med samma höjd, detta har två armar i olika längd för att hänga två fjäderlampor på. Dessa kan man kan man ha som sänglampa eller dekoration i exempelvis vardagsrummet, det ger en mycket fin vägglampa tillsammans med någon av Eos lamporna. Till dessa används någon av de mindre Eos lamporna, från micro upp till medium. De finns likt de övriga tillbehören i vitt och svart och levereras med textilbeklädda kablar med strömbrytare.

Eos lampa upphängd miljöbildEos lampa på bordsstativ miljöbild

Eos lampa på golvstativ miljöbildEos lampa på väggfäste miljöbild

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Trustpilot

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information
SvenskaSuomi