SvenskaSuomi

  •   30 dagars öppet köp
  •   Fri frakt över 999kr (ord. 49kr)
  •   Kostnadsfri faktura via Klarna

LED Djungeln - vi hjälper dig att hitta rätt! | SPOTiLED

 

LED djungeln är platsen som skall guida dig genom den i många fall snåriga djungel som LED belysningen kan vara. Vi skriver om såväl vardagliga småproblem som större projekt och installationer. LED djungeln kommer även vara den plats som vi fyller med svar på frågor från våra kunder. Vi hoppas att du kommer hitta inspiration och matnyttiga tips i våra artiklar och guider.

Ytterbelysning - Så belyser du bäst utsidan av ditt hus

Ytterbelysning med belysning från SPOTiLED Ytterbelysning med belysning i takfoten | SPOTiLED

Alla hus oavsett arkitektur, material och färg får ett rejält lyft med bra ytterbelysning. Ett upplyst hus är inte bara snyggt och effektfullt att titta på, det skapar även en känsla av trygghet under årets
mörka period, ljusskygga gäster drar sig för att besöka hus med utebelysning. Vilken armatur eller placering man väljer, beror såklart på tycke och smak, men även hur huset är utformat. Vi går i några enkla steg igenom vilka de vanligaste lösningarna är och vad som passar just ditt hus. Det finns många olika sätt att belysa husets utsida och nedan kommer fokus att ligga på att med hjälp av spottar skapa en fantastisk ytterbelysning. Det kan dock göras på mer traditioinella sätt med utanpåliggande armaturer som finns i en rad olika utföranden och design. Är du ute efter en sådan lösning framför spottlösningen så har vi ett brett sortiment att titta närmare på. Vi hjälper dig gärna med rekommendatioer och tips, tveka inte att kontakta oss om du har frågor.

Nu återgår vi till tips kring ytterbelysningen genom spotlights i takfoten. Nedan är lämpliga steg i planeringen av detta samt lite tips hur man kan gå tillväga.
Titta först i tabellen nedan vilken typ av belysning som passar bäst på ditt hus. Tänk på att alla hus har olika förutsättning vilket gör att man kan behöva tänka på ett annat sätt än detta, kontakta oss gärna så tittar vi på vad som gäller för dig.

Välj typ av fasadbelysning - SPOTiLED.SE

I följande exempel visar vi hur det går till att installera LED spotlights i takfoten på en villa

Belysa fasaden på en enplansvilla med spotlights i takfoten
Att belysa sidan av en enplansvilla med takfot går att göra på flera sätt som du kan se i tabellen ovan. Vilket sätt som passar bäst har att göra med vad du tycker är snyggast på ditt hus. En spotlight i takfoten med lagom spridningsvinkel på ca 38° skapar en A-formad ljusbild på väggen, som alltså både belyser väggen och marken nedanför. Välj en styrka på ca 6-9W så är du säker på att de lyser upp ordentligt. Koppla gärna till en dimmer så hittar du lätt rätt ljusstyrka.

LED spotlights i takfoten lyser upp fasaden fint - SPOTiLED.SE

Förslag på LED spotlights för fasadbelysning:


Ett tips vid val av antal och placering är att sätta dem mellan dörrar och fönster, så fasaden blir belyst snarare än att ljuset försvinner i fönstren om man inte har fönster- och dörrpartier man vill belysa. Är det svårt att få till placeringen så kan man sätta dem med ca 1,5-2 meters mellanrum för en jämn spridning på både fasaden och marken. Genom att inte placera dem för tätt så får man även effekten av ljuskäglorna som blir snygga på väggen, sätter man dem för tätt så flyter ljuset ihop och man förlorar kontrasterna. Detta är givetvis också en smaksak där man självfallet bör fundera kring hur man vill att resultatet skall bli. Väljer man svagare belysning med smalare spridningsvinkel kan avståndet minskas. 

I detta inlägg går vi djupare in på just denna typ av installation. Vill du testa någon av de övriga sätten så kan du kontakta oss för en beskrivning av det du önskar. Några andra exempel kan vara Mini LED spotlights, vilket ger fler diskretare ljuspunkter eller LED-stripes, som till motsatsen av spotlights alltså ett jämnt släpljus längs fasaden och takfoten. Vilket man väljer är en smaksak och vi hjälper gärna till att förklara skillnaderna för att hjälpa dig fram till en lösning som lämpar sig bäst för dina önskemål.

Val av armaturer
En spotlight som placeras i takfoten bör ha följande egenskaper:

  • Välj en spotlight med LED teknink så lever den längre och drar mindre ström
  • Minst IP44 klassad för att klara fukt 
  • Rätt styrka, denna beror på hur högt man skall placera dem och hur ljust man vill få det
  • Den får gärna vara dimbar, då kan du justera ljuset till den styrka du önskar
  • Ta reda på vilken håldiameter den skall ha för monteringen

Förslag på mini LED spotlights för takfotsbelysning:


Innan du bestämmer dig för vilken modell på spotlight du vill ha så bör du kontrollera vilka förutsättningar som finns i takfotsutrymmet. Här kan du hitta många modeller av LED spotlights som passar som Takfotsbelysning.

Kontroll av utrymmet
Börja med att kontrollera att det finns plats i takfoten för att dra fram ström till spotlights. Eventuellt kanske man måste plocka ner en träpanel (bild 1) för att se hur det ser ut ovanför, var försiktig när du tar ner panelen så att du kan montera tillbaks den. Om du skadar den och måste måla om så kommer du vilja måla hela undersidan av takfoten för att få samma färgnyans. Har du plats för spotlights i taket så kan du gå vidare till att välja spotlights. Är det trångt så finns det lågbyggande spotlights med en höjd på endast 27mm att välja.

Dra fram ström (bild 2)

Passa på medan du har takpanelen nere så blir det lätt när du skall montera spottarna i efterhand. Du behöver dra fram fas och nolla till första transformatorn, sedan kopplar du vidare fas och nolla därifrån till nästa spotlight och så vidare. Tänk på att du behöver ta hjälp av behörig elektriker för dragning av starkström. Strömmen måste alltid vara avslagen vid kabeldragning och montering.

Återplacera takpanelen och ta hål för spotlights
När du förberett ström kan du återplacera takpanelen (bild 3) och markera ut var du skall borra upp hål för armaturerna. Borra sedan med en hålborr med rätt mått (bild 4). Är du osäker på vilken storlek den skall vara så kan du alltid fråga vid inköpsstället.

Inkoppling av drivdon
När hålet är taget så kan du dra ner strömkablarna genom hålet och skruva fast dem i drivdonet (bild 5). Notera på drivdonet vilken sida starkströmmen skall sitta. Transformatorerna kommer vanligtvis med en snabbkoppling till spotlighten och det skall vara utmärkt vilken sida som skall ha 230V. Placera drivdonet i takfoten (bild 6), tänk på att transformatorn inte är fuktklassad för utomhusbruk, så om det inte är torrt i takfoten behövs den placeras i en fuktklassad box.

Inkoppling av spotlights
LED spotlights kommer vanligtvis med snabbkoppling till drivdonet (bild 7), koppla ihop spotlighten med drivdonet med hjälp av denna snabbkoppling (bild 8). Vik sedan upp fjädrarna på sidan av armaturen och för upp den i hålet. Fjädrarna skall sedan spänna ned spotlighten så att den ligger direkt mot hålets ytterkanter (bild 9).

Slå på strömmen
När samtliga spotlights är monterade kan du slå på strömmen för att säkerställa att de är inkopplade korrekt och att det lyser som det skall. När du kontrollerat att allt lyser som det skall kan du montera en strömbrytare, dimmer, skymningsrelä, tidur eller en kombination av dessa. Om du vet att det lyser innan du kopplar in dessa så blir det lättare vid en eventuell felsökning.

Klart!

Fasadbelysta hus - bild 3- belysning från SPOTiLED Fasadbelyst hus - lätt fixat! - SPOTiLED.SE

1 kommentar

BIB6 månad sedan
Bra artikel!!

Ge gärna förslag/exempel på fuktklassad box till drivdon
Trustpilot

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information
SvenskaSuomi