SvenskaSuomi
  •   30 dagars öppet köp
  •   Faktura Kort Swish
  •   Fri frakt över 999kr (ord. 59kr)

LED Djungeln - vi hjälper dig att hitta rätt! | SPOTiLED

 

LED djungeln är platsen som skall guida dig genom den i många fall snåriga djungel som LED belysningen kan vara. Vi skriver om såväl vardagliga småproblem som större projekt och installationer. LED djungeln kommer även vara den plats som vi fyller med svar på frågor från våra kunder. Vi hoppas att du kommer hitta inspiration och matnyttiga tips i våra artiklar och guider.

Vi guidar dig när du skall köpa belysning till ditt trädäck

Det finns knappast något som höjer känslan för trädgården och altanen mer än belysning och det behöver verkligen inte vara svårt! Med några enkla grepp kan du placera mysiga lampor i trallen och lysa upp buskar och träd med riktad belysning. Du bör dock tänka efter innan du gör ditt inköp, ofta har man redan börjat sitt altanbygge när man kommer till belysningen och det är lätt att man skaffar sig merarbete om man inte förberett för belysningen.

Var noga med att välja spotlights av god kvalitet och lång livslängd, ingen tycker om att behöva byta produkter som inte håller måttet. En altan skall oftast stå många år och belysningen sitta lika länge. Det skall naturligtvis vara LED belysning, LED har oöverträffad livstid och drar en bråkdel ström jämfört med gammal halogenbelysning. Detta gäller inte minst för utebelysningen som ofta lyser många timmar per dygn.

Altanbelysning miljobild 1Altanbelysning miljöbild 2

Ytterligare ett tips är att se till så att belysningen är på när det blir mörkt, inte när du själv kommit ihåg att slå på den. Då blir det ofta inte gjort! Detta löser man lätt med hjälp av ett tidur eller ett skymningsrelä. 

Här kommer lite tips kring valet av belysning och vad man skall tänka på.

Val av belysning

Det finns många olika typer av LED spotlights och LED lister att kombinera för att få en fantastisk modern belysning på din uteplats och i trädgården. Här har vi spaltat upp några varianter och vilka fördelar de olika varianterna har. Välj lampor i samma system så är du säker på att alla går att koppla samman och har fungerande fuktsäkra kontakter.

Decklights uppåtlysande lampor för infällnad i altanen:  

Denna bör inte vara för svag och samtidigt inte för stark. Det man vill uppnå är en myskänsla på altanen, det är sällan dessa spotlights belyser något objekt, så det är viktigast att man tycker att själva ljuskällan är stilig. Dessa lampor för altanbelysningen bör ha en Watt-styrka på mellan 0,3-0,5W för att inte bli för starka för sitt syfte att vara dekorationsbelysning och en stämningshöjare. Här följer några exempel på denna typ av lampa:
 

Trall med infällda spotlightsBild på altanspotlights

LED spotlight för placering i trappan eller sidan av altanen/väggen:

Denna lampa skall belysa ett trappsteg eller en yta runt altanen. Den behöver dock inte vara särskilt stark eftersom man vill ha en snygg effekt samtidigt som guide-ljus, inte en landningsbana. Vanligtvis har man en spotlight som är mellan ca 0,3W-1W för detta. Vissa modeller har ett ”ögonlock” för att inte blända dig när  du tittar in i den. Det går dock även mycket bra att använda en uppåtlysande spotlight för detta. Se exempel på detta i bilden nedan. Den andra bilden är en variant med ”ögonlock” som är vanlig för trappbelysning:

Bild på altanbelysning i trappsteg 1Bild på altanbelysning i trappsteg 2

Förslag på altanbelysning och trappbelysning:


LED stripe för placering under överliggare/handräcke

LED stripe är en smidig produkt för att få en jämn belysning under en överliggare, den går att koppla till samma system som LED spotlights vilket gör att det blir lätt att få en varierad och fin ljusbild över hela uteplatsen. Man kan även placera den i takfoten för att få en jämn belysning runt huset. LED stripe säljs vanligtvis på rulle om 5 meter och går att klippa till önskad längd. Här syns ett exempel på en sådan: 

Bild på LED stripe i handledarenBild på LED stripe

Förslag på LED stripes för utomhusbruk:


LED spotlight för belysning av vägg eller buskage/träd

LED spotlights som skall belysa en större yta behöver vara starkare än de man har som miljöbelysning. Dessa är vanligtvis mellan 1-8W och ger betydligt mer ljus än vanlig altanbelysning. Styrkan väljer man utefter hur stor växt eller vägg som skall belysas. 1,5W räcker för att få upp svagt ljus mot en vägg, 4-5W räcker för en buske/tuja eller liknande och 8W lyser fint upp ett mindre träd. Vill man belysa större träd eller markytor rekommenderar vi strålkastare på 20 watt eller över. Här kommer exempel på nedfällbara spotlights för placering i marken eller altanen samt spotlights på spjut som lätt trycks ned bredvid en buske.

Bild på LED spotlights till trädgården


Förslag på fin markbelysning:


Oavsett var du börjar och vad du väljer för armaturer så kommer du att göra fantastiska förändringar på utemiljön med denna typ av ljus. Det behöver inte vara ett stort projekt till att börja med detta, ta ett steg i taget om du känner att det blir omständigt. Du kommer snabbt att märka att det är lätt och hur mycket man kan få ut av relativt enkla medel. Använd bara ett utbyggbart system från början, så att du slipper kombinera olika kablar och tillverkare av lampor. Glöm inte att ta hjälp, allt som behövs är en grundtanke och gärna en skiss, så skall du kunna få svar på dina frågor. Mejla eller ring oss gärna om ni vill ställa frågor och få tips.

Trall med infällda spotlights

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Trustpilot

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information
SvenskaSuomi