SvenskaSuomi

  •   30 dagars öppet köp
  •   Fri frakt över 999kr (ord. 49kr)
  •   Kostnadsfri faktura via Klarna

LED Djungeln - vi hjälper dig att hitta rätt! | SPOTiLED

 

LED djungeln är platsen som skall guida dig genom den i många fall snåriga djungel som LED belysningen kan vara. Vi skriver om såväl vardagliga småproblem som större projekt och installationer. LED djungeln kommer även vara den plats som vi fyller med svar på frågor från våra kunder. Vi hoppas att du kommer hitta inspiration och matnyttiga tips i våra artiklar och guider.

Rätt belysning på kontoret är viktigt

Belysning på kontoret

Några tips och tankar om vad man bör tänka på för att få bra belysning på kontoret och vilka fallgropar man bör undvika. Det finns några riktlinjer eller rekommendationer som man bör följa. Belysningen på kontoret är viktig ur flera aspekter eftersom man tillbringar många timmar per dag i lokalerna och förväntas leverera och vara skärpt. En förutsättning för detta är ljuset! Har man bra belysning i kontoret så är man piggare mer skärpt och kan koncentrera sig längre perioder. Vilket också leder till andra positiva sociala effekter så som att man är gladare och mindre dränerad på energi när man avslutar dagen.

Är ett varmt ljus som man ofta har hemma att föredra?
Till att börja med bör man satsa på armaturer med ett piggare ljus, alltså ett neutralvitt ljus snarare än varmvitt. Ljusets färgtemperatur bör därför vara 4000 Kelvin. Väljer man det klassiska varma ljuset som många av oss vill ha i hemmet så ger det inte samma pigga effekt. Därför passar det bra i hemmet där man vill ha en lugnare och mysigare miljö än på arbetsplatsen.

Hur mycket ljus behöver man på ett kontor?
Det finns även rekommendationer om mängden ljus som krävs för att man lättare skall kunna hålla koncentrationen på topp utan onödig ansträngning för ögonen. Har man för lite ljus så blir man snabbare trött och ofokuserad. I ett kontor så rekommenderas att man har minst 500lux på skrivbordet eller arbetsytan.

Förslag på skrivbordsbelysning:


Vad bör man tänka på med riktat ljus?
Ljuskällorna bör heller inte vara placerade eller riktade på ett sätt som gör att de bländar, då det förutom att det inte är ergonomiskt gör en trött och ofokuserad. Ett bländande ljus gör ofta att man försöker ändra sittställningen för att undvika att man blir bländad vilket kan leda till att man inte sitter korrekt.

Bör ljuset vara fokuserat endast på skrivbordet?
Något som också är viktigt för välmåendet och koncentrationsförmågan är indirekt ljus eller omfältsljus. Detta ljus får man genom att belysa väggar och tak i rummet, med andra ord är det bra att ha en ljussättning som inte enbart fokuserar på skrivbordet och själva arbetsplatsen utan även skapa en indirekt ljussättning så att ljuset kommer från flera riktningar.

Vilka armaturer bör man då satsa på för att få en bra belysning på kontoret? 
Armaturer med LED-teknik är första steget i rätt riktning. Tittar man på LED armaturer av bra kvalitet så får man belysning som är miljövänlig, låg förbrukning och dessutom underhållsfri vilket gör gott för plånboken i längden. Det finns olika typer av armaturer att välja bland beroende på hur kontoret är utformat, vilken typ av tak det är med mera.

Förslag på bra LED-armaturer för 3-fasskena:

1. Allmänljuset
Generellt så är LED paneler som monteras i taket en bra och effektiv belysning till kontoret, korridorerna och konferensrum. I vissa kontorslokaler är taket beskaffat på ett sätt som gör det svårare att installera LED paneler av den anledningen att man inte kan fälla in armaturerna. I dessa fall kan LED plafonder eller skenor med spotlights vara ett bra alternativ.

Förslag på LED paneler:

2. Skrivbordsbelysning
Pendlade LED armaturer, ovanför skrivbordet, som lyser uppåt och nedåt som skrivbordsbelysning ger ett mycket bra resultat med många fördelar. De ger ett omfältsljus samt belyser hela skrivbordet utan att uppta något av arbetsytan. Med dessa får man alltså det indirekta ljuset vars fördelar har beskrivits ovan. Alternativt använder man en vanlig skrivbordslampa om man har svårt att montera en nedpendlad armatur. Det man inte får med skrivbordslampan är omfältsljuset vilket man kan lösa med andra armaturer.

3. Punktbelysning
Ett bra sätt att belysa tavlor på väggen eller att få till en belysninga av väggen för att reflektera belysning är spotlight skena. Med belysning på skena kan man rikta belysningen som man vill och flytta på armaturerna efter önskemål. Det är även lätt att komplettera med fler armaturer i efterhand om det behövs. Finns dessutom väldig stort urval så att man kan hitta en som passar in med den övriga designen i kontoret. Ett mycket bra komplement till den övriga ljussättningen.

Vi hjälper gärna till med Er kontorsbelysning! Tveka inte att kontakta oss med frågor eller önskemål!

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Trustpilot

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information
SvenskaSuomi