SvenskaSuomi
  •   30 dagars öppet köp
  •   Faktura Kort Swish
  •   Fri frakt över 999kr (ord. 59kr)

LED Djungeln - vi hjälper dig att hitta rätt! | SPOTiLED

 

LED djungeln är platsen som skall guida dig genom den i många fall snåriga djungel som LED belysningen kan vara. Vi skriver om såväl vardagliga småproblem som större projekt och installationer. LED djungeln kommer även vara den plats som vi fyller med svar på frågor från våra kunder. Vi hoppas att du kommer hitta inspiration och matnyttiga tips i våra artiklar och guider.

Belysning av träd och buskage i din trädgård

Vi får ofta frågan hur man skall tänka när det gäller belysning av träd och buskage i trädgården. Svaret är sällan snabbt och enkelt, det blir att man får titta på ambitionsnivå, budget och personlig smak. Att sätta upp en LED strålkastare på huset är mycket lätt och kostar inte många kronor. Även om en enkel strålkastare ger god effekt så är det sällan enbart det man är ute efter. Fler ljuspunkter, olika ljusstyrkor och kreativa placeringar skapar ytterligare en dimension i trädgården.

Ofta behöver man prova sig fram för att hitta rätt ljusstyrka för rätt storlek av växtlighet. Skall man tex belysa ett träd så kan det bli stor skillnad från år till år på hur mycket som skall belysas eftersom träden växer. Då kan det vara vettigt att ha spotlights på spjut som man lätt skjuter ner i marken, på så sätt kan man lätt justera avståndet till motivet.

Förslag på strålkastare:Markspjut i trädgården | SPOTiLED.SE
Är det en plats i trädgården där man ofta rör sig, eller till exempel barn som springer och spelar boll kan det vara en idé att ha sk. markbelysning som grävs ned i marken. De är mycket tåliga och man kan även lätt rulla gräsklipparen över dem. Det man får tänka på att är att man får skotta bort snö som lägger sig på för att ha ljus på träden även på snöfyllda vintrar.

Förslag på markbelysning:


Olika förslag på trädgårdsbelysning
Ett tips som är användbart när det gäller trädgårdsbelysning är att kombinera olika typer av armaturer. Markspotlights, strålkastare och spotlights ger olika ljusbild, har olika möjligheter för placering. En kombination är oftast optimalt. Man kan även välja mellan 230V armaturer och 12V armaturer. Väljer man 230V skall en behörig elektriker sköta monteringen, ett 12V system kan man lätt bygga ihop själv.

Vilken effekt på LED belysningen rekommenderas då?

Vi har sammanställt en liten guide nedan för att skapa en överblick, det är dock alltid du själv som kommer att tycka att det är lagom mängd ljus eller ej, så utgå från denna guide, fråga sedan om det passar dina behov.

Effekt / armatur

Motiv att belysa

1-2W markspotlights

Mindre buskar eller en låg mur.

3-5W mark/spjutspotlights

Medelstora buskar, mellanstor mur, husfasad 1-planshus.

6-8W spjutspotlights

Större buskage, små träd, större mur, husfasad 1-planshus.

10-20W strålkastare

Mindre del av trädgården, medelstort träd (typ äppelträd), husfasad 2 planshus.

30-50W strålkastare

Större del av trädgården, stora träd (typ tall eller gran)

(Detta gäller enbart LED belysning)

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Trustpilot

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information
SvenskaSuomi