Att välja belysning till din utomhusmiljö | SPOTiLED.SE

Att välja belysning till din utomhusmiljö

Postad av Andreas 2017/03/23 0 Kommentarer Inspiration utomhus,Inspiration för hemmet,

Det finns väl få saker som lyfter ett hus och en tomt så mycket som rätt belysning. I Sverige lever vi ju en stor del av året i mörker, vilket skapar fantastiska möjligheter att jobba med belysningen och skapa en trivsam miljö. Ett upplyst hus och tomt skapar välbefinnande för dig och ditt grannskap. Det skapar även en trygghetskänsla och kan hjälpa till att hålla ovälkomna gäster borta från området.

Upplyst hus i skymning

Det finns oändligt många idéer på hur man kan placera ljuset och en uppsjö med armaturer att välja mellan. Vi tar här upp de grundläggande och lättaste sätten att komma igång, vi vill visa hur du kan komma riktigt långt med relativt enkla medel.
 

Börja med huset
Ett tips är att börja med att belysa huset, det är enormt effektfullt att belysa fasaden på ett bra sätt. Huset syns året runt, och ingen kommer smygande runt knuten utan att synas. Vilken typ av armatur beror lite på smak och tycke, men även husets utformning. En tvåplansvilla kan dra mest nytta av tex väggarmaturer och på en enplansvilla är takfotsbelysning ett mycket bra sätt att gå tillväga.
 

Fasad med takfotsbelysning

Garageuppfarten
Garageuppfarten är oftast det första du ser när du kommer hem från affären med dina matkassar eller från förskolan med dina barn. En strålkastare kan belysa en hel uppfart och aktiveras automatiskt med en rörelsesensor. Man får ett bra grundljus och man håller även här objudna borta från bilen. Markspotlights och pollare är ett bra sätt att rama in garageuppfarten, och även ge led-ljus fram mot husentrén.

Altanen
Få saker slår att sitta på altanen en sommarkväll och njuta efter en ordentlig grillmiddag. Här vill man snarare ha mysbelysning än att lysa upp ordentligt. En perfekt avvägd trallbelysning gör att man får en härlig miljö att vistas sent inpå kvällen. Denna belysning gör också stor skillnad på hela husets belysning, det är mycket maffigt när man får till en fin altanbelysning i kombination med en belyst fasad. Vill du sen förlänga säsongen på din altan rekommenderar vi att du kompletterar med en härlig infravärmare.


Belys buskar och träd
Såväl på sommar som vinter är det mycket fint att belysa dina buskar, häckar eller träd. Man skapar ljuspunkter i trädgården som blir mycket välkomnande. Det finns många bra och smidiga sätt att lösa det på, allt från en solcellslampa vid en buske till en kabeldraget system med spotlights och markbelysning. Det senare går att installera själv om man håller sig till ett 12V system, så det behöver inte heller bli något stort projekt om man inte vill.
 

mark spotlights i gräsmattan
 

Det tekniska
Det kan ibland kännas komplicerat att komma igång med sin trädgårdsbelysningen, inte minst för att det skall bli rätt med strömförsörjning och fukttålighet mm. Några grundläggande punkter att tänka på är att fuktklassningen behöver bli rätt, sitter armaturen under tak/takfot utomhus skall den ha en IP-klassning på minst IP44. Skall den sitta tex i marken eller på en vägg utan tak skall den ha minst IP65 klassning osv. Man kan välja mellan lågvolt eller starkströmssystem när man installerar. Lågvolt, tex 12V kan du installera helt själv, 230V system kräver en behörig elektriker för installationen. Ta hjälp av oss så kan vi gemensamt hitta fram till en lösning som passar ditt behov.

Detta är endast några tips, vi kommer att följa upp med artiklar med tips om hur man skall tänka på respektive del av trädgården. Tills vidare kan du kontakta oss så förklarar vi hur du skall ta ditt första steg mot den perfekt belysta tomten.