SvenskaSuomi

  •   Fri frakt över 500kr (ord. 49kr)
  •   30 dagars öppet köp
  •   Kostnadsfri faktura via Klarna

LED Djungeln - vi hjälper dig att hitta rätt! | SPOTiLED

 

LED djungeln är platsen som skall guida dig genom den i många fall snåriga djungel som LED belysningen kan vara. Vi skriver om såväl vardagliga småproblem som större projekt och installationer. LED djungeln kommer även vara den plats som vi fyller med svar på frågor från våra kunder. Vi hoppas att du kommer hitta inspiration och matnyttiga tips i våra artiklar och guider.

Köksbelysning, så ska du tänka med belysningen i det viktigaste rummet

Belysningen i köket kan vara lika svår som viktig att få till. Denna artikel ger dig lite tips och inspiration kring vad man ska tänka på, vi guidar dig genom LED-djungeln och svarar på lite frågeställningar som vi ofta stöter på. Köket är den plats i hemmet där vi ofta tillbringar mest tid. Att ha bra belysning såväl när man rotar i skåpen som läser ett recept är en självklarhet. Utmaningen med att planera belysning i ett kök är att det är så mycket mer än matlagning som skall tillgodoses. Här umgås vi med våra nära och kära, gör läxorna och läser tidningen på morgonen. Köksbelysningen måste dels ge ett bra arbetsljus, men också vara trevlig och behaglig att vistas i. Nedan bild med svarta spotlights på takskena.


Bild på allmänbelysning i kök

Oavsett om man väljer att fälla in spotlights eller montera utanpåliggande/nedhängda armaturer så kan man uppfylla kraven man ställer på bra ljus. Det gäller även om man väljer designarmaturer eller armaturer av enklare sort, ljuset går alltid att få till. För många är det minst lika viktigt att armaturerna har en snygg design som matchar köket.

Vad skall man då tänka på i kökets olika delar? Nedan följer lite information och tips om hur man kan tänka.

Allmänbelysningen
Vilka förutsättningar finns i ditt kök? Finns det möjlighet att fälla in spotlights eller behöver man montera belysningen under taket? Att sätta spotlights är ofta ett mindre projekt än vad många tror, speciellt om det sitter befintliga halogen-spotlights där. Behöver man sänka taket för att fälla in spotlights bör man välja en lågbyggande spotlight så slipper det bli särskilt stor skillnad på takhöjden. 

Lågbyggande spotlight
Förslag på lågbyggande LED spotlights:

LED spotlights ger ett mycket bra helhetsljus och går att dimra till lagom nivå när så önskas. Önskar man alternativ till spotlights så finns det många trevliga alternativ. Traditionell nedhängd belysning eller belysning på skena, sk. tracklights, är mycket populärt eller varför inte sätta en diskret plafond som smälter in i taket. Oftast blir en kombination av flera typer av armaturer mycket bra, en nedhängd pendel över matbordet, tracklights mot väggen och spotlights för allmänbelysningen är riktigt snyggt.

Kökets arbetsytor
Här är det viktigt att man har ljus med bra spridning och lagom styrka. Belysningen ovanför arbetsytorna sitter oftast närmre det den skall belysa och behöver således inte vara lika stark som allmänbelysningen (tex mellan överskåp och köksbänk). En bred spridning är att föredra, det gör att man inte skuggar ljuset lika lätt och ger ett jämnt ljus längs hela bänkytan. Man brukar välja mellan punktbelysning i form av så kallade LED puckar eller ett jämnare ljus med LED list. Båda alternativen är snygga och lätta att montera, LED puckarna går även bra att fälla in i skåpet vilket är trevligt om man inte har en täcklist.

kökets belysning - bild på arbetsytan

Förslag på LED puckar:


Matplatsen
Ett trevligt komplement till den övriga köksbelysningen är att hänga en lampa ovanför köksbordet, en så kallad pendel-armatur, här finns det massor av alternativ och modeller att välja på. Man får ett ljus som är koncentrerat ovanför köksbordet, och kombinerar man med spotlights får man en plats perfekt för läsning, läxor och annat pyssel. Vid en middagsbjudning är det perfekt med neddimmade spotlights och en svagt lysande vacker taklampa som inte bländar. 

Bild på matplatsen i ett kök

Förslag på nedpendlade lampor:

Indirekt belysning
Ju fler ljuspunkter desto bättre! Indirekt belysning skapar en härlig atmosfär och mysstämning när man dämpar övrig belysning i köket. Man kan t.ex belysa socklarna och golvet med ett nedåt-riktat ljus. Eller sätta belysning i vitrinskåpet eller i övriga hyllor. En flexibel LED-stripe har många användningsområden och ger ett varmt och trevligt ljus. Ett bra tips är att man gömmer listen på ett sätt så man endast ser ljuset och inte själva listen. Vill man sätta belysning i vitrinskåp är även LED puckar ett bra alternativ.

LED i köket
En vanlig synpunkt idag är att LED belysning är kallt, eller blått i ljuset och inte alls speciellt mysigt. Detta är en föreställning som kanske stämde när LED introducerades på marknaden men tekniken har utvecklats mycket. Många väljer ett kallare ljus i köket vilket är användbart när man arbetar, men möjligheten att dimra till ett varmare ljus kan vara mycket användbart. Det finns idag spotlights/ljuskällor som dimrar från ett starkt klart ljus ned till ett mycket varmt och behagligt ljus.

1 kommentar

Anders Björklund2 månad sedan
Kan jag montera en kökstaksarmatur som är ojordad
Trustpilot

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information
SvenskaSuomi